Bejelentkezés
CUPP.HU

CUPP

horoszkóp

Info

CUPP.HU
/cikk/a_feng_shuirol_osszessegeben

A Feng Shui-ról összességében - Cupp - Cuppanj rá!

Cuppanj rá! Ki lesz az életem párja? Hogyan ismerjem meg önmagam?


Legújabb twittek

Keresés

cupplogo

44 ember nézi jelenleg
Ki lesz az életem párja? Hogyan kerüljek közelebb önmagamhoz?
Cuppanj rá!
Írd be a születési dátumodat
Tarot kártya
Diadalszekér, Bolond
2013. október 3.
A Feng Shui-ról összességében
cikk kép A feng shui egy ősi kínai tradíció, amelynek segítségével harmonikussá, rendezetté és áttekinthetővé tehetjük lakóterünket, szűkebb és tágabb értelemben vett környezetünket. Célja nem egyéb, mint egységet és egyensúlyt teremteni önmagunk és a környezetünk között.
Gyökereiben csaknem valamennyi hagyományban, így az amerikai indián kultúrákban, az afrikai és az ázsiai samanisztikus tradíciókban fellelhető a térrendezésnek ez a csodálatos, kifinomult és mégis alapjaiban könnyen érthető és elsajátítható technikája. Minthogy a téma hatalmas és rengeteg ismeretanyag áll a rendelkezésünkre, ezért engedtessék meg nekem, hogy csak néhány kiragadott példán keresztül illusztráljam a feng shui mai alkalmazhatóságát.

A legfontosabb azt tisztába tenni magunkban, hogy micsoda az otthon, illetve mi jelenti számunkra az otthont. Az ember nem csak húsvér testből áll, hanem – s ezt a nézetet manapság már egyre többen osztják – szellemmel és ami a legfontosabb, lélekkel rendelkező csodálatos lény. Ennek a belátásával indul minden igazi út az életben. Ha ugyanis soha, de soha nem tévesztjük szem elől, hogy egyszerre három részből állunk, s folyamatosan hozzászoktatjuk magunkat ahhoz, hogy mindhárom részünk otthonosan érezze magát, akkor egy egészséges, boldog és kreatív életet teremthetünk a magunk számára.

Innen nézve úgy vélem, múlhatatlanul fontos úgy tekintenünk a lakókörnyezetünkre, hogy az nem pusztán számunkra értékes vagy értéktelen elemek, tárgyak és eszközök kusza halmaza, hanem a testünk, a lelkünk és a szellemünk otthona. Egy olyan helyszín, amelyből tudat alatt folyamatosan táplálkozunk, amelynek energiáit magunkba éltető erőként szívjuk, s amit éppen ezért érdemes tudatosan kialakítanunk. Ezzel nyerhetünk ugyanis sok-sok támogató energiát, melyek feltölthetik energiakészleteinket, auránkat, megerősíthetik a gyengébb pontjainkat, pótolhatják vagy ellensúlyozhatják az erődeficitjeinket és folyamatosan harmonizálhatnak bennünket az örök mérték szerint. Ne feledjük el, hogy az ember folyamatosan kölcsönhatásban áll a környezetével, a Földanyával és a Nagy Egésszel, a Kozmosszal. Aki a kvantumok világába tesz kitekintést, az megbizonyosodhat arról, amit már évezredekkel ezelőtt lejegyeztek, nevezetesen, hogy minden mindennel összefügg és minden az apróságokon múlik.


SZÍNVÁLASZTÁS

Minden színnek mélyreható biológiai, ergonómiai, energetikai és szellemi hatása van. Dr. Max Lüscher színkutató megvizsgálta az emberek színpreferenciáit, s a következő megállapításra jutott: az emberek színekre adott reakció kultúrától függetlenek. Nem véletlen, hogy az egyes ember milyen színeket részesít előnyben és mely színeket mellőzi. A színek közvetlenül hatással vannak az ember lelkiállapotára, pszichéjére és ezáltal a teljesítményére, az egészségi állapotára és a gondolkodásmódjára. Míg egyes színek kifejezetten erősítik az egyén tulajdonságait, addig mások semlegesen vagy gyengítően hatnak ránk. Egyfajta színfelosztást ismertetek az alábbiakban, amelyben a legtöbb feng shui szakértő egyetért.

PIROS:
A piros növeli az életenergia szintjét, a fizikai erőt, a kitartást, az izgalmat és az étvágyat. Lendületet és motivációt ad.

NARANCSSÁRGA
A narancssárga szín lelkesít, növeli a magabiztosságot, oldja a gátlásokat, erősíti az ösztönösséget, az optimizmust, a szexualitást, a nemi vágyat és a kapcsolatteremtés képességét.

NAPSÁRGA
A napsárga aktivizálja az intellektust és a határozottságot, fejleszti a kommunikációs készséget, a világ elemző tanulmányozását, erősíti az őszinteséget és a koncentrációt.

ZÖLD
A zöld a kiegyensúlyozottságot, a toleranciát, az öngyógyítói képességeket és a reményt támogatja.

KÉK
A kék fejleszti a kreativitást, az önuralmat, a belső békét, a kommunikációs készségeket, a hitet és a spiritualitást.

LILA
A lila a pszichikai készségeket, a nyugalmat, az intuíciókat, az elmélyedést és a belső energiáink összpontosítását serkenti.

FEHÉR
A fehér a tisztaság vagy a megtisztulás, a nyitottság, a szeretet, a lélekkel ápolt kapcsolat, az alázat és a harmónia színe többek között.

FEKETE
A fekete nyugalmat ad, elősegíti a benső világunk felfedezését, az ismeretlen megismerését, a misztikus tevékenységeket, ugyanakkor biztosítja a mágikus szertartások védelmét.


BÁGUÁ-TÉRKÉP

Ez tulajdonképpen egy energiatérkép, mely a főbb életterületeknek megfelelően osztja fel a teret, a szobát vagy épp a lakást. Ha szeretnénk életünk bizonyos területeit felerősíteni, akkor az adott térség megfelelő energiáit kell felerősítenünk. Ez alapján a következő kilenc részt vegyük figyelembe, illetve alakítsuk tetszésük szerint a szobánkban:

1. Gazdagság, siker
2. Hírnév, önkifejezés
3. Kapcsolatok, házasság
4. Család, ősök, örökség
5. Egészség, csi (életenergia)
6. Utódok, gyermekek, távlati tervek
7. Belső tudás, önmegvalósítás
8. Karrier, szakmai előmenetel
9. Pártfogók, angyalok

Ha például a párkapcsolatunkat szeretnénk erősíteni, akkor helyezzünk egy fotót vagy egy képet a szobánk „kapcsolatok területére”. Ha szakmai előmenetelre vágyunk, akkor a „karrier területre” érdemes egy olyan képet helyeznünk, ami minket ábrázol valamilyen sikerünk közepette.
Ha a falra egy csodálatos természetet ábrázoló képet rakunk, például egy hegyet, akkor azzal szimbolikusan óriási támaszt, erős talapzatot és bátorságot nyerhetünk terveink és életünk megvalósításához.

Otthonunkban számos olyan tárgy és jelenség van, amely tudatalatt hat ránk. Ezek egy része megcsapolja és gyengíti, míg más részük erősíti az energiáinkat. Ilyen kulcsfontosságú momentum az ágyunk megfelelő elhelyezése. Itt nem csupán a báguá-térképet kell figyelembe vennünk, hanem azt is meg kell állapítanunk, hogy milyen sugárzásokban található a fekhelyünk. Átlagosan napi 6-8 órát töltünk az ágyunkban, tehát nem mehetünk el szemlesütve e kérdés mellett. A föld alatti vízerek, a mágnesen sugárzások és az elektroszmog szempontjából neutrális, azaz semleges helyet igyekezzünk kiválasztani fekhely gyanánt. Ez különféle radiesztéziai módszerekkel mi magunk is megtanulhatjuk megállapítani, de szakemberhez is fordulhatunk e kérdésben. Eleinte azért érdemes visszaellenőriztetni a méréseinket egy hozzáértővel, de egy idő után már mi magunk is bátran méricskélhetünk a lakásunkban sugárzások után kutatva. Kiváltképp azért is ajánlatos megtanulni az efféle méréseket, mert a sugárzások időről-időre változtatják a helyüket.


SZENT GEOMETRIA

A szent geometria lényegében a természet és a magasabb dimenziók földre vetített mintáiról, mintázatairól szól. Ezt fedezhetjük fel például az emberi test sejtjeiben, ereiben, arányaiban, a növények gyökereiben, leveleiben, az állatvilág emberi szem számára különös „műalkotásaiban” és megoldásaiban a mikroszkopikus méretektől a legnagyobbakig, hogy a csillagrendszerek felépítéséről már ne is beszéljünk. A szent geometria adja és teremti a harmóniát, a szimmetriát és a rendszert az univerzumban.
A szent geometria alapján készült ábrák és tárgyak előhívják, mozgósítják a természet energiáit. Általuk bevonzhatjuk életünkbe a természet erőit. A holisztikus világképben a geometria isteni ideákat testesít meg. Minden isteni elv és erő megfeleltethető egy-egy hozzá kapcsolódó formának vagy mintának. Ezt használja fel a feng shui.

A háromszög például a Szentháromságot, a test-lélek-szellem egységét, a múlt-jelen-jövő hármasát, az apa-anya-gyermek alkotta családot fejezheti ki és erősítheti. Ehhez hasonlóan a kör és a gömb az egységet, a szellemi tökéletességet, a feszültségmentességet és a teremtést jelképezi. Ezért ajánlott mandalákat, labirintusokat, spirálokat és különböző szent ábrákat elhelyezni lakásunk több pontján is.
Vegyük figyelembe az aranymetszés szabályait (1,618 a kulcsszám), amikor a bútorainkat elhelyezzük a lakásunkban vagy a kertünkben. Ez mindig jelentős javulást idéz elő az életünkben. Tükreinket és festményeinek helyezhetjük az aranymetszés szabályainak megfelelő keretekbe. Érdemes ötszirmú virágokat elhelyezni lakásunkban és irodánkban, mert érezhetően megemeli az energiaszintünket.


HANGOK

Azt nagyjából mindenki tapasztalat útján tudja, hogy milyen zene cseng kellemesen a füleinek, s melyik sérti a hallását. Temperamentumunktól és karakterünktől függően ösztönösen válogathatjuk ki a zenei repertoárokból a számunkra kedves muzsikákat. A feng shui azonban nem csak arra ügyel, hogy ki-ki találja meg az aktuális énjéhez és élethelyzetéhez leginkább illő zenét, hanem arra is nagy hangsúlyt fektet, hogy csökkentsük a környezetünk zajszintjét.
Javaslatai a következők: használjunk szőnyeget és függönyöket és más puha anyagokat, a bútorokat helyezzük távol a zajforrásoktól, alkalmazzunk alátéteket a zörgő vagy zajos fürdőszobai és a konyha eszközöknél, ültessünk tujákat vagy fákat a házunk köré, illetve a kertünkbe, gondoskodjunk az ablakok hangszigeteléséről, igyekezzünk becsempészni lakásunkba a természet hangjait.


GYÓGYÍTÓ KÖR

Gyorsan megjegyzem, hogy elődeinknél és a tradicionális népeknél a Gyógyító Kör nem feltételezi, hogy mi betegek vagyunk. A gyógyítás sokkal inkább jelent harmóniateremtést, mint fájdalomcsillapítást. Ezért a Gyógyító Kör célja elmélyíteni a kapcsolatunkat a természettel, a ráhangolódni a természet körforgására és ciklikusságára. A Gyógyító Kör az élet minden ciklusát megbecsüli: a születést és a halált, a felkelő napot és a lenyugvó napot, a hideget és a meleget stb. Gyógyító Kör készítésével mi is hozzájárulhatunk valamivel a mindenség működéséhez. Akár a kertünkben, akár a szobai asztalunkon alkothatunk Gyógyító Kört, mely állandóan emlékeztet a természettel való harmonikus viszonyunkra. Készítése mindösszesen annyi, hogy számunkra kedves kövekből, kavicsokból kör alakzatot rakunk ki. Ez a föld és a menny, az ég és a föld, a négy égtáj és a négy elem találkozási pontja. Egy szent hely az otthonunkban. Olyan ez, mint egy magunk által készített mandala.

S ha már az égtájakat említettem, álljon itt néhány alapinformáció arról, hogy az égtájak milyen energiákat és erőket közvetítenek felénk.

KELET: az új kezdete, a tavasz ereje, kezdeti növekedés és megújulás, remények, ösztönösség, inspiráció, optimizmus, életerő, megvilágosodás, cselekvés

DÉL: nyár, bőség, növekedés, terjeszkedés, érés, intuíció, aktivitás, szenvedély, életöröm

NYUGAT: ősz, átalakulás, változás, elengedés, megtisztulás, visszavonulás, befejezés

ÉSZAK: önvizsgálat, önértékelés, békesség, befelé fordulás, bölcsesség, elmélkedés

KÖZÉPPONT: minden lakásnak van egy fizikai és egy dinamikus (vagy energetikai) középpontja. Ez az erők és energiák fókuszpontja, ahol az energiák és az erők eggyé válása megszületik. Ez a szellem és a tudatosság helye. Amennyiben úgy találjuk, hogy ez a középpont nem a megfelelő helyen van (ideális esetben egybeesik a fizikai és a dinamikus középpont), illetve elmozdult valamelyik égtáj irányába, akkor két dolgot tehetünk.

Egyik esetben tudatosan kialakítunk egy új középpontot egy köldökkő segítségével. Köldökkőnek kitűnőek a linga kövek, de szent helyekről származó, ovális kövek is megfelelnek erre a célra. Helyezzük a követ az általunk kijelölt, kimért fizikai középpontba és ajánljuk az otthonunkat az oltalmába. Ha alkalmas követ találtunk, akkor innentől kezdve az oda fogja koncentrálni otthonunk energiáit.
Más esetben tehetjük azt, hogy a túlcsorduló energiákkal ellentétes égtájnak megfelelő helyre a legyengült égtájat erősítő szimbolikus tárgyakat helyezünk. Tehát ha észak felé tolódott el a középpont, akkor délre helyezzünk a déli égtájat erősítő tárgyakat, s ezzel ellensúlyozzuk az intenzív északi energiákat.


AZ ELEMEK EGYENSÚLYA

Egy lakás energiái akkor harmonikusak, hogy ha mind a négy elem (tűz, víz, levegő, föld) kiegyensúlyozott arányban van benne jelen. Ha aktiválni szeretnénk valamelyik elemet, mert úgy érezzük, hogy nincs belőle elegendő, akkor a következőket tehetjük:

LEVEGŐ
Ha több levegő elemet szeretnénk: alkalmazzunk szélcsengőket, sárga színű kiegészítőket, tárjuk ki naponta többször az ablakunkat, hallgassunk fuvolazenét, tegyünk egy nagy tálba citromot, tegyünk rendet a szekrényünkben és a könyvespolcainkon.

VÍZ
Ha több víz elemre vágyunk: helyezzünk el lakásunkban akváriumot, vizet ábrázoló képeket, csobogót. Tegyünk ki családi és baráti fotókat, ember- és állatszobrokat. Pasztellszíneket alkalmazzunk – kéket, türkizt például. Virágokkal díszítsük a lakást.

TŰZ
Ha több tűz elemre van szükségünk: használjunk gyertyát, illetve lehetőség szerint kandallót vagy kályhát, helyezzünk ki fémből készült szobrokat, alkalmazzunk piros vagy élénk színeket, az ablakokba függeszthetünk kristályt, mely prizmaként megtöri a napfényt, s engedjük be a napfényt minél többször.

FÖLD
Ha több föld elemet akarunk: válasszunk fából, agyagból vagy kovácsoltvasból készült tárgyakat, rakjunk a lakásunkba szobanövényeket és helyezzünk a padlóra kövekkel teli kosarakat.
Íme, egy kis ízelítő a feng shui művészetéből, mely remélem, több praktikus tanáccsal is hozzájárul majd otthonaink, kertjeink, irodáink és egész életterünk harmonikus kialakításához és berendezéséhez.
Share
Emberek. Egy csodálatos faj. Volt Van Lesz?. Engem fiatalkorom óta érdekel az emberiség antropológiája, legfőképp a spirituális kulturális antropológia. Sok cikket fogok írni, amit szeretnék figyelmetekbe ajánlani. Sokat tanulhatunk ettől a civilizációtól!

Sajnos nem vagy belépve!

Amennyiben hozzá kívánsz szólni cikkeinkhez,
úgy lépj be vagy regisztrájl.

Aktuális 30. heti fontos csillagállás
Aktuális 30. heti fontos csillagállás
Nézzük mit tartogatnak a bolygóállások erre a hétre. Bölcsebbek, optimistábbak lehetünk? Esetleg romantikus randevúink is lehetnek?
Aktuális 29. heti fontos...
Aktuális 29. heti fontos...
Nézzük mit tartogatnak a bolygóállások erre a hétre. Jóság, segítőkészség, feltétel nélküli szeretet? Intuíciónk felerősödnek?
Mik is valójában a szellemek?
Mik is valójában a szellemek?
A legtöbb ember a társadalom parancsaira támaszkodva cselekszik – ahogyan azt a szüleitől, tanáraitól, a lelkipásztorától, a főnökétől tanulta, vagy amire a reklámok és a média tanították. Ezzel...
Amikor a szülőket a gyerekek...
Amikor a szülőket a gyerekek...
„Mit kéne tennem, amikor a gyermekeim neveletlenek?” Amennyiben egyetértünk az erő alkalmazásával, a fenyegetések és a büntetések nem szerencsés megközelítési módok, mivel ezek lerombolhatják a...
15 tény, amit a boldog/sikeres emberek...
15 tény, amit a boldog/sikeres emberek...
Mi a különbség a boldog és a boldogtalan emberek között? Természetesen teljesen nyilvánvalónak kéne lennie: a boldog emberek boldogok, míg a boldogtalanok nem boldogok, ugyebár? Nos, ez helyálló....
Indigó gyerekek 12 jellemvonása - Ön...
Indigó gyerekek 12 jellemvonása - Ön...
Az indigó gyerekek neve az ebben a generációban született új embertípust takarja. Mivel a korukon túlmutató, bámulatos intelligenciáról és intuíciós képességekről tesznek tanúbizonyságot, ezért ezek...