Bejelentkezés
CUPP.HU

CUPP

horoszkóp

Info

CUPP.HU
/eves_kinai_horoszkop

2014 Éves kínai horoszkóp - Cupp - Cuppanj rá!

Cuppanj rá! Ki lesz az életem párja? Hogyan ismerjem meg önmagam?

Legújabb twittek

Napi horoszkóp https://t.co/AaJRjEBOj4

Napi horoszkóp https://t.co/g7aEWLp1ot

Napi horoszkóp https://t.co/f1zgBrMvTT

Napi horoszkóp https://t.co/Fq0kRcQ28X

Reggeli meditálás horoszkóp. Te melyik vagy? https://t.co/L0V8bJeJnh https://t.co/ESVsTlqe3n

Napi horoszkóp 2018. május 20. – Amikor rád szakad egyszerre minden https://t.co/1jr9KTWbA2

Napi horoszkóp https://t.co/zjqB7hRIVy

Férfi és nő, akarat és érzelem – mit üzennek együtt? (Mars – Vénusz kvinkunx) Ezen a napon az erőt, a cselekvést, a… https://t.co/Q77sKQUl2b

Napi horoszkóp https://t.co/arjIYxxAbp

Előfordulhatnak az életedben olyan időszakok, amikor nem tudod pontosan, mit is kéne tenned, vagy merre haladj tová… https://t.co/u1ZjbzmVi0

Napi horoszkóp https://t.co/r8Ui6iz9Vd

Napi horoszkóp https://t.co/cvSLztFe5X

Napi horoszkóp https://t.co/8fMDn1PqmB

Napi horoszkóp https://t.co/yQPP22jzP1

Napi horoszkóp https://t.co/Ml7N46O1X7

Napi horoszkóp https://t.co/5gSnamP4Ik

Napi horoszkóp https://t.co/1x56k9GEHX

Napi horoszkóp https://t.co/I6dM0nX76Y

Napi horoszkóp https://t.co/yPhiNwqJ1Z

Napi horoszkóp https://t.co/6Nb2Au5FCe

Napi horoszkóp: A Rákok felhőtlenül boldogok - 2018.05.19. https://t.co/1cyfhwoDMo

Napi horoszkóp május 19.: a Skorpiók számára nagy kaland kezdődik, a Szüzeknek felelősségte https://t.co/6slmMfODM0

Egy életen át tartó szerelem? A horoszkóp elárulja! 🤗😮 https://t.co/pN1FXzSt4m

Napi horoszkóp https://t.co/38rCLt4WN2

Napi horoszkóp https://t.co/fDFAoK36Ok

Napi horoszkóp https://t.co/Fho5F5Bmh2

Napi horoszkóp https://t.co/eUMmCo66Ib

Napi horoszkóp https://t.co/y8QIzUdflm

Napi horoszkóp 2018. május 19. – Meg kell ragadni a lehetőségeket - https://t.co/cbCDYgD6L6 https://t.co/ZcGqRfXb2p

Napi horoszkóp https://t.co/ZyoGD5bytF

Napi horoszkóp https://t.co/6EiNS4rPUN

Legyen szép napotok! 😊 https://t.co/KNP1NW5oHy

Napi horoszkóp https://t.co/wYMuOmgUzD

Napi horoszkóp https://t.co/LLAPJJKU6s

Ma kellemes érzéki vagy gasztronómiai élménnyel is gazdagodhatsz! 😍 https://t.co/98jfwVF8uV

Napi horoszkóp https://t.co/MCq0hQcSIf

Napi horoszkóp: 2018.05.19 – Karrierjében és életében pozitív változások jönnek - https://t.co/YFMrGY17RT https://t.co/Z20nVeG0us

Napi horoszkóp https://t.co/ea2M8IcAEV

Napi horoszkóp május 19. szombat – Tartsd magad távol a negatív emberektől! https://t.co/g4tqDIJdUX

Kitől várhattok szombaton támogatás? A horoszkóp segít a válaszban. https://t.co/4iZD6cZrTq

Keresés

cupplogo

3 ember nézi jelenleg
Ki lesz az életem párja? Hogyan kerüljek közelebb önmagamhoz?
Cuppanj rá!
Írd be a születési dátumodat
Tarot kártya
Remete, Nap

Éves kínai horoszkóp 2014

Jang-Fa-Zöld Ló éve


A kínai asztrológiaként is ismert Négypilléres Sorsfejtés, illetve 9 Csillag Ki születési képleteinek megállapítása, évi kiértékelése napévek és szoláris hónapok alapján történik, nem pedig holdnaptári holdévek s holdhónapok szerint. Ennélfogva a januári vagy február végi évkezdet téves e módszerek esetében. Persze kínai asztrológia néven találhatóak más, holdnaptárt alkalmazó módszerek is, de ezek vagy egyéb időmérési elveken alapulnak (pl. Zi Wei Dou Shu / Bíbor Csillag asztrológia) vagy népi megközelítések (pl. holdhónapokkal számoló állatjegyes horoszkópok).

2014 február 3-án este 23:06-kor (Budapest) energetikailag is végérvényesen átlépünk majd egy új időminőségbe és megkezdődik a Kínai Asztrológia által Jang - Fa - Zöld - Ló évének nevezett 2014-es esztendő, mely kivételesen erős tűz energiájával nem fog érintetlenül hagyni egyetlen változtatásra szoruló területet sem az életedben. A Ló évében az eddig stagnáló, sekélyes szituációk, helyzetek egyre inkább sürgetni kezdik majd a megoldást, melyhez a Jang- Fa Ló készségesen nyújtja segítő energiáját, extra mennyiségű hajtóerejét, felturbózott szenvedélyességét és kiapadhatatlan inspirációját. Minden változás és változtatás támogatott lesz 2014-ben, tehát az addig előttünk álló néhány hónapot használd fel arra, hogy előkészítsd a terepet, így február 4-től, amikor is az új év energiája megérkezik, Te már startra készen tudod meglovagolni az év által megjelenő új, felvillanyozó lehetőségeket. Elkerülheted ezáltal azt is, hogy felkészületlenül érjenek a megoldást sürgető vitás helyzetek.

Nagyon fontos üzenete az előttünk álló esztendőnek, hogy az év indulásának pillanatában egy ú.n. Tükör konstelláció lesz látható, mely egy igen komoly égi feladatot és lehetőséget jelez egyben.


A Ló éve mindent megváltoztat!

A Ló évének első és legerősebb üzenete a Tűz felfokozott és igen erős jelenléte. Az elemek körforgásában a Tűz az egyetlen olyan elem, ami képes az összes többi elem megváltoztatására, átalakítására. Megolvassza a fémet, elpárologtatja a vízet, elégeti a fát stb, tehát 2014. február 4-től minden esedékes, régóta halogatott változás, idejétmúlt kapcsolat, stagnáló munkahely, elindulhat végre az emelkedés útján. Itt az ideje, hogy valami teljesen új születhessen a káoszból. Ha volt / van olyan területe az életednek, melyben igazi és nagy változást szeretnél elérni, már 2013 év végén kezd el a tervezést. A megvalósítással azonban még várj február 4-ig. Innentől kezdve ugyanis a dolgok szinte maguktól elkezdenek megoldódni és sokkal kevesebb energiabefektetéssel, jóval nagyobb eredményt tudsz majd elérni.

Ha eddig nem volt erőd lépni, februáról energetikailag minden segíteni fogja a szükséges lépések megtételét, az Univerzum megadja azt a kezdő löketet, melyet felhasználva kiléphetsz végre a megszokásokból, újult erővel vághatsz bele most már valóban azokba a dolgokba, melyet örömmel, lelkesedéssel, szenvedéllyel tudsz csinálni.

Akarat, Szenvedély és Lelkesedés

A jövő év kulcsszavai az akarat, a szenvedély és a lelkesedés. Mindegyőnkben felébred az igény, hogy végre jól érezzük magukat és az energiák is maximálisan támogatni fogják a magunkra erőltetett láncok, a megszokás, és a béklyók ledobását. Lehet, hogy már régóta tolerálsz olyan dolgokat, amit nem is akartál. Nem Te választottad, és valójában csak sodródtál az eseményekkel.
Azonban a Ló évében már nem lehet tovább sodródni, erre számíts!
Felelősséget kell vállalnod az életedért, és határozottan kiállni végre magadért.
Minden ebbe az irányba mutat. Ha az életed bizonyos területei napról napra elviselhetetlenebbé válnak azért történik, hogy ismerd ezt fel és ne tolerálj tovább csak a békesség kedvéért. A legjobb amit már most elkezdhetsz, az a tervezés és az előkészítése az új irányoknak, a “B” terveknek.

Az erős Tűz jelenlétének másik aspektusa az indulatok és a fokozott harci kedv. Az ébredező erő nem engedi többé elnyomni a Téged ért igazságtalanságokat és segíteni fog abban, hogy az eddiginél sokkal jobban kiállj magadért.


A kínai asztrológia a születési dátumot és helyet alapul véve jósolja meg az ember jövőjét. A csillagászati születés-diagrammot a Kínai Asztrológiai Naptár alapján állítják fel, aminek három komponense van: Yin/Yang, az Öt Elem (Fém, Víz, Fa, Tűz és Föld) valamint 12 állat (Patkány, Bivaly, Tigris, Nyúl, Sárkány, Kígyó, Ló, Bárány, Majom, Csirke, Kutya és Disznó). A Yin-Yang filozófia az egyensúlyról szól, ugyanúgy, mint az Öt Elem között: önmagában egyik sem létezik, egyik sem erősebb a másiknál.


2014 a Zöld Ló éve lesz, meghatározó eleme pedig a Fa. A Ló éve kétségtelenül objektív irányba tereli terveinket. Hogy ez az irány jó vagy rossz, attól függ, hogyan értelmezzük az asztrológia gondolkodását és hogyan integráljuk a kapott tanácsokat. Minden esetre, mivel a horoszkóp asztrológiai vonatkozású, nem kell félvállról venni. Ugyanis hatékony segítséget nyújt abban, hogy azokat az információkat használjuk fel, amelyek a leginkább kapcsolódnak személyünkhöz. Egy bonyolult, nehéz helyzetből is ki tudjuk hozni a legtöbbet és saját javunkra fordítani, ha figyeljük az égi aktivitás alakulásait és ésszerű, jól átgondolt módon alkalmazzuk azokat saját életkörülményeinkben.

A Keleti Horoszkóp szerint a jövő évet a Yang energia jellemzi majd – egy erőteljes, dinamikus impulzus. Az ebben a periódusban születettek érzékenyek és jókedvűek. A 2014-es évre is ugyanez lesz a jellemző, mivel energiája teljesen megegyezik Univerzumunk energiaáramlásával.


A kínai holdnaptárnak ősi múltja van. A keleti asztrológusok holdciklusokban számolnak, ahol egy teljes ciklus 60 évig tart, ezen belül kisebb, 12 éves ciklusok követik egymást, ahol minden évnek egy állatövi jegy felel meg.

Mit jósol a Kínai horoszkóp a 2014-es évre?

Éves kínai horoszkóp - Mai nap

Születési időpont

Mit tartogat hát számunkra a 2014-es év?

2014 a nagy életesemények éve lesz. Gyakorlatilag, minden kis jelentéktelennek tűnő esemény egy sokkal fontosabb és meghatározóbb történés előfutára lesz. Ez tekinthető figyelmeztetésnek, avagy jó tanácsnak. Minden esetre, a gyors észjárású emberek képesek lesznek ebből előnyt faragni, ugyanakkor sikereik gyümölcse jól foghat kevésbé szerencsés, ám ravasz észjárású kollégáik, barátaik számára is. Egyszóval, a Ló éve sok szerencsét hozhat életünkbe és talán még néhány igazán jelentős esemény is keresztezheti utunkat (új státusz, üzleti terjeszkedés, esküvő, …).

A Zöld Ló éve számos lehetőséget hordoz a bennünk rejlő spiritualitás teljes kibontakoztatásához. Néhányakat hangsúlyozottan hatalmába kerít az Istenszolgálat gondolata és lesz, aki belső képességet érez majd a jövőbelátásra, olyan erőkkel felruházva, melyek természetfelettinek tekinthetők. Ennek ellenére lehetséges, hogy sokan meg sem közelítik majd ezt a felfedezést és ehelyett a társadalmi élet minden következményével élnek együtt. A „parti ördögei” is megláthatják magukban a grátiszt, de év végére mégis kimerülnek energiaraktáraik. És nem mindenki lesz képes talpra állni.

A Merkúr és a Vénusz

2014-ben bolygónk a Merkúr és a Vénusz védelmében lesz, ez minden bizonnyal meghatározónak tekinthető a 2014-es horoszkóp elkészítésében. így vagy úgy, minden állatövi jegyet befolyásolni fog a Naprendszer égitestjeinek erőteljes energiája. Mindannyiunknak, függetlenül terveinktől és kívánságainktól, számításba kell vennünk ezen befolyásokat.

Általánosan elmondható, hogy a jövő év nem csak jelentős eseményekben lesz gazdag. Sőt elképzelhető, hogy semmilyen rendkívüli történés nem fog végbemenni egyeseknél. Viszont egy dolgot még érdemes megemlíteni: 2014 energetikai szempontból erőteljes év lesz. Galaxisunknak abban az ágában ahol mi vagyunk, a csillagok sűrűsége eléri maximumát, ami sokaknak megadja majd a lehetőséget, hogy megváltoztassák maguk körül az energiaáramlást.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Például egy piaci rés gazdasági komponensének olyan hirtelen változása, amin mindenki megdöbben. Ennek a változásnak pedig nemzetközi jelentősége is lehet. Ez a példa túlzásnak hangozhat, de az égi körülményeket tekintve sokkal valószínűbb, mint ahogy azt sokan gondolnák. Rövidre zárva a történetet: ha figyelünk a 2014-es horoszkópra, a Ló évében elérhetünk bármilyen célt, függetlenül annak bonyolultságától.

Miközben személyes kapcsolatokról van szó, megjegyzendő, hogy számos, látszólag sérthetetlen viszonyról fog bebizonyosodni, hogy illúzió. Sosem könnyű egy ilyen megismeréssel szembesülni. 2014-ben minden érzés (úgy a személyes érzések, mind a szeretteink felé irányulók) felerősödik, főleg azokban a nehéz időkben, mikor nehéz pillanatokkal kell megbirkózni. Egyrészt, ez jó szolgálatot tehet nekünk abban, hogy felkészüljünk más, sokkal fontosabb és meghatározóbb eseményekre. Másrészt viszont, nincs garancia arra, hogy egy ilyen meg is fog történni velünk. Ilyenformán, nagyon fontos összehasonlítani és különbséget tenni az általános javaslatok és személyre szóló ajánlások közt, hisz néha a fő aspektusok keresztezik egymást, sőt ki is zárhatják egymást. Minden esetre, nem érdemes idő előtt aggódni.

  • Légy éber 2014-ben, tartsd érzelmeidet ellenőrzés alatt és ne engedd, hogy bárki kibillentsen egyensúlyodból!
  • Érvelj, ha a helyzet megkívánja, állj két lábbal a földön!
  • Nem szenet kell dobni arra a tűzre, amit ki akarunk oltani – tartalékolj az energiáddal!
  • A Ló egy igazán megvalósítható esélyt adhat a boldogság megtalálására azoknak, akik még nem találkoztak másik, figyelemreméltó énjükkel!

Továbbra is kérdés azonban, hogy be tudjuk-e bizonyítani, vajon érdemesek vagyunk-e ilyen boldogságra? – a fent említettek megmutatják a helyes utat, hogy megtaláljuk a választ.

Pihenés, kikapcsolódás, öröm, jóság, béke és nyugalom

A kínai asztrológia szerint ebben az évben a pihenés, kikapcsolódás, öröm, jóság, béke és nyugalom kerül előtérbe. A Ló jegyében születettek általában nagyon mozgékonyak, lendületesek és jó anyagiakkal rendelkeznek. A kínai csillagjóslás szerint a Ló férfiak kalandorok, a szerelemben kicsapongók és nem éppen a hűség példaképei, a Ló nők szeretik a divatot, igényesek és akaratosak.

A hiúságuk miatt akár kellemetlen helyzetbe is kerülhetnek. Nem kellene mindig a figyelem középpontjában állni. Mindkét nem válogatós, mindemellett sok helyen megállják a helyüket, keményen és kitartóan dolgoznak. Követelőzőek a munkában és a szerelemben is. Ha viszont megtalálja a párját, lenyugszik és hűséges lesz. Ebben az évben sok pozitív változásra számíthatnak a párkapcsolatban, a munkahelyen és az egészségük terén is. A Ló éve a szingliknek kedvez, a párkapcsolatban élők a házasságuk és a jövőjük érdekében sokat dolgoznak majd, de ez összetartja őket.


A belső sugallat

Nagyon fontos üzenete az előttünk álló esztendőnek, hogy az év indulásának pillanatában egy ú.n. Tükör konstelláció lesz látható, mely egy igen komoly égi feladatot és lehetőséget jelez egyben.

Az intuíció és az alternatív gyógyító képességek érezhetően fel fognak erősödni mindenkiben. Ha eddig nem foglalkoztál gyógyítással, kérlek kezd el figyelni jövőre a jeleket. Bármilyen testi-lelki gyógyítási módszer - legyen az Reiki, Jóga, Asztrológia, Pszichoterápia, Kineziológia, akármi, - ami az emberek életét valahogyan szebbé-jobbá tudja tenni, szembejön Veled, ne hagyd figyelmen kívül. Úgy is újra- és újra belefutsz majd, és mivel már számítasz rá, hamarabb fel fogod tudni ismerni.

Ahhoz, hogy a Ló évének most következő üzenetét értelmezni tudd, meg kell, hogy álljunk egy pillanatra és fel kell tenned magadnak a következő kérdést Kedves Olvasó. Azután pedig várj egy kicsit... Hagyd, hogy bensődben felderengjen a válasz...

Mi az a lépés, amit jövőre minden kétséget kizáróan meg kellene tenned egy jobb, vagy egészségesebb élet érdekében?

...Akármi jutott is eszedbe, ARRA a dologra jövőre fokozottan figyelj oda. Ugyanis a Ló évében lehetőséget - de határozott felszólítást is kapsz arra, hogy ezt a régóta halogatott valamit végre megtedd. Ha problémáid lesznek, csak olyan dolgokból adódhatnak, amit kizárólag saját magadnak köszönhetsz! Mindezt, ráadásul úgy, hogy közben tudtad jól, mit kellene tenned és mégsem tetted, esetleg pontosan tisztában voltál azzal, mit nem kellett volna tovább csinálni és mégis folytattad. Bármelyikről is van szó, a kulcs: “tudod jól és ennek ellenére mégis... “

A Ló évében, a felerősödött intuíciót azért kapod, hogy a belső hang által már régóta súgott, de mégis elnyomott üzenetet ne hagyd tovább figyelmen kívül. Amennyiben továbbra is folytatod az önromboló, egészségkárosító, vagy bármilyen értelemben önbüntető viselkedést, komoly egészségi probléma elé nézhetsz, mert a szervezeted már nem tudja mindezt tovább tolerálni.


A valós útmutatás

Egyesek úgy tartják, hogy már az előző év novembere táján elkezdődnek az adott esztendő energiái felébredni, az utolsó hónapokban ízelítőt kaphatunk a közelgő hatásokról. Az évek valóban nem villámcsapásszerűen követik egymást, az évkezdetkor váltva, inkább egy folyamatos átalakulásként megy át az egyik minőség a másikba. Persze ezek a folyamatok a háttérben zajlanak, kifinomult érzékekkel nyerhetünk csak bepillantást a változásaikba, hétköznapi szemmel és a képletszámításokra vonatkozóan ennek nincs jele. A négy pillér által szemléltetett képlet egy adott pillanatban vált az új napévre (tehát nem éjfélkor, vagy a 子 Zi Patkány kettősóra kezdetekor, hanem ettől akár órákkal is eltérve, egy adott másodpercben) – tükrözve azt, hogy az események adott mintázata éppen akkor válik érvényessé, amikor a Nap az Ekliptika adott pontjára ér. Addig inkább csak szunnyadó lehetőségekről beszélhetünk. Mivel a 2014. február 3. 22:04 (UTC) időpontban induló napév minőségének égi összetevője 甲 Jiǎ (Yang Fa) – amely a klasszikusok szerint az évkörön a 亥 Hài (Disznó) havában születik meg –, e novemberi sejtés a jelen esetben semmiképpen sem megalapozatlan.

A fentebb említett időpont univerzális időpont, ún. világidő, amit a hiteles képletfelállításhoz a helyi viszonyokhoz kell igazítani: a földrajzi koordinátákat figyelembe véve időegyenletet alkalmazni a valódi napidő megállapításához. Ezáltal kapható meg az, hogy az adott helyen mikor éri el a Nap az adott időjelölő pontot – például az Ekliptikán a Vízöntő tizenötödik fokát, ami az új napév kezdetét jelzi. Kínaiul ennek neve a Tavasz Beköszönte (Li Chun) osztópont. Sokan sajnos pekingi vagy egyéb időpontot közölnek, ami pusztán a Pekingben vagy az adott településen élőknél lehet helyes. Kínában egyetlen időzóna egész nagy – kb. öt szokványos időzónányi – területet lefed, így a valós földrajzi viszonyokhoz képest jelentős eltéréseket kaphatunk, ha csupán ezt az egyezményes GMT+8 eltolódást vesszük figyelembe. Az újév környékén születettek számára a teljes képletük rosszul állapítható meg pusztán ez alapján!

Az adott időpont csak az adott hellyel együtt ad érvényes születési képletet, külön-külön nem határoznak meg valós pontot a téridőben. Ehhez pontos földrajzi és csillagászati viszonyokon alapuló számításokat, s nem időzónákat, amelyek 15 fokonként, illetve politikai és egyéb elvek alapján ettől olykor eltérően követik a Föld bolygó délköreit. Persze kiindulópontként és ésszel fel lehet őket használni. Tehát a helyes 2014-es Fa-Ló évkezdet megállapításához azt az időpontot keressük meg, ami azt mutatja, hogy az adott helyen mennyi volt az idő, amikor Greenwichben 2014. február 3. 22:04.

A Nap látszólagos pályáján hosszúsági fokonként átlagosan 4 percnyit halad, így a greenwichi meridiánvonaltól például egy fokkal keletre (1°) négy perccel későbbi időpont adja az évkezdetet (22:08), tíz fokkal nyugatra (-10°) pedig 40 perccel korábbi időpont (21:24). Akár nyugatra, akár keletre 15°-ot – azaz 1 órányit – haladva már elérjük a következő időzóna határát. Persze ez még csak a helyi középidő, a valódi napidő ettől apró eltérésekkel változhat időről-időre, így amikor fontos a percre pontos időpont meghatározása, akkor érdemes összetettebb számításokat végezni (időegyenlet), illetve ilyet alkalmazó programot igénybe venni (pl. Cupp.hu).

Csillagászatilag 2014. február 3. 22:04-kor ér a Nap a Vízöntő 15. fokára, ezt például ezzel a horoszkópkészítő online alkalmazással le is lehet ellenőrizni London-t beállítva településnek (vegyük észre, hogy más helyekre vonatkozóan ez is csak időzónákat követ a világidőhöz képest). Hogy a valódi napidőt megkapjuk, ez módosítandó az adott helytől függően (a fenti hosszúsági eltérést és az időegyenletet figyelembe véve). Következésképpen (a földrajzi helyet figyelembe véve és az időegyenlet miatt -13 perc 51 másodperces kiigazítással számolva):

  • Londonban, Bordeaux-ban, Valenciában (0°) 2014. február 3. 21:49-kor indul a Fa-Ló éve;
  • Pekingben (116° 24′) 2014. február 4. 05:35-kor,
  • Sanghajban (121° 30′), Tajpejben (121° 38′) 2014. február 4. 05:55-kor;
  • New York Cityben (74°), Bogotában (74° 05′) 2014. február 3. 16:54-kor;
  • Budapesten (19°) 2014. február 3. 23:06-kor, Miskolcon (20° 47′) 23:13-kor, Győrött (17° 38′) pedig 23:00-kor.

Látható, hogy akár egy kisebb országon belül is jelentős, több percnyi eltérés adódhat, hát még a hatalmas Kínában. A fentiek alapján világos, hogy a 2014. február 4. 06:04 (vagy ekörüli) időpont megállapításához mindössze a Pekingben is érvényes időzónát vették figyelembe; mégcsak nem is a város valós koordinátáit, ami alapján ettől 14 perccel korábbi időpont adódna. E kínai városhoz való – sajnos több nagyhírű mesternél is jellemző ragaszkodás – lehetséges okait egyébként korábban már kifejtettem. Hagyományok vak követése helyett tanácsos a valós, természettudományos alapelvekre hagyatkozni: aki ugyanazon csillagászati időjelölőnél születik is, de eltérő földrajzi hosszúsági körön, annak más a születési időpontja (helyi idő), így a képlete is.

Az olyan horoszkópkészítő programok, amelyek nem kérik a születési hely megadását (pontos földrajzi koordinátákkal), nem életszerű, pontatlan képletet szolgáltathatnak csak – kivéve persze, ha az időpont megadásánál beleszámoltuk a földrajzi eltérésekből adódó időeltolódást is.

Általánosítások és az egyéni sors

Számos módon lehet értelmezni egy időminőséget s annak összetevőit, vetületeit. Ám az adott helyzetben, adott személyre vonatkozóan leginkább egyféleképpen. A könyvekben, magazinokban és az interneten közölt előrejelzések viszont ritkán szólnak adott helyzetekről, még kevésbé személyre szabottak. Általánosítások – vagy legalábbis törekvések általánosan igaz tanácsok közlésére. Hiteles szakemberként igen nehéz mindenkire érvényes megállapításokat adni, erről már írtam korábban is. Éppen ezért félrevezetőek lehetnek az olyan kijelentések, amelyek lehetőségek, hajlamosító tényezők helyett tényekként állítják be az adott hatást.

Szerelemről, gazdagságról, jó- s balszerencséről vajon lehet-e valós megállapításokat tenni a párkapcsolat, a vállalkozás vagy egyéni sors konkrét szereplőinek kihagyásával? Kecsegtető témák és vonzzák a figyelmet, érzékeny húrokat pendíthetnek, mindenki képzeletét beindíthatják a vágy-, rém- és reményképek, az kétségtelen – de vajon az ilyen, érzelmekkel való játszmázás jelentené a hiteles tanácsadást? Még ha a születés évének pillérét vagy a Napmestert is belevesszük a történetbe, azzal is csak távolról közelíthetünk az egyéni viszonyokhoz. Akár a teljes képlet mind a nyolc jegyének vagy még több részlet megemlítésével is pusztán elemzésbe bonyolódhatunk, nem pedig az adott helyzetre vagy személyre vonatkozóan érvényes tanácsadást nyújtanánk. Ha ki is próbálnánk ilyen megközelítéseket az egyes összefüggések szemléltetésére, fontos tájékoztatni az olvasókat, hogy ez pusztán gondolatkísérlet, nem valós kiértékelés.

Az elevenen létező egyén nem azonos a képletével, a születés időpontjának kimerevített képével, éppen ezért, a hitelesség érdekében érdemes kerülni az általánosításokat, vagy legalább lehetőségekről és tendenciákról beszélni determinisztikus kijelentések helyett. No persze ezt meg a szkeptikusok imádják boncolgatni, mondván, hogy milyen jós az, aki csak feltételes módban fogalmaz... Nos, a sorsfejtés nem jóslás és a valóságban sem létezik minden körülménytől függetlenül, bizonyosan (100%-os valószínűséggel) bekövetkező esemény, legfeljebb elméletben.

Szimbólumok és valódi megoldások

A metafizikai gyakorlatra mindig is jellemző volt és mai napig az – olykor nagyhírű mesterek előrejelzéseiben is –, hogy a gazdag keleti hagyományból származó jelképeket előtérbe helyezik, szimbolikus összefüggések alapján osztanak tanácsot. Ez azonban a régieknél általában a lényeg leplezésére, az avatatlanok távoltartására szolgált, hogy hozzáértésük hiányában ne árthassanak másoknak. Kellő ismeretekkel és megértéssel nyilvánvalóvá válnak ezek a ködösítések.

Nyugaton nem nagyon ismerik viszont a valós hátterüket, így elkápráztató újdonságként hathat a különféle kellékek és összefüggések misztikus hatalmáról beszélni, a hiszékenyek könnyen bedőlnek az egyszerű kulturális dísztárgyak vagy hangzatos elnevezések vélelmezett hatásainak. A Távol-Keleten pedig már olyannyira része a hagyomány a mindennapi életnek, hogy az egyszerű átlagember ritkán gondolkozik el az eszközök hasznosságán, hitelességén – hiszen gyermekkora óta a csodás erejükről zengenek a mesék, reklámok, termékek, miért is kételkedne bennük. Persze ezáltal valószínűleg létrejön egy önmegerősítés, egy tudati ösztönző hatás, ami valóban átsegítheti a nehéz időszakokon az illetőt, ihletet nyújthat számára, ám ez magától az embertől és nem a tárgytól származik. Látszatmegoldás, délibáb. A placebo orvosi ereje megkérdőjelezhetetlen, mégis pusztán az elme játéka – amint az érzelmek és hit által gerjesztett hormonok és energiák eltűnnek, a hatás is a múlté lesz.

Ésszel belátható, hogy sem a mágneses viszonyokat (feng shui), sem az időminőségeket (asztrológia) nem lehet szobrocskákkal vagy egyéb bűvtárgyakkal „orvosolni”. Hiába akasztunk a nyakunkba Majom-amulettet, a Tigris év „támadása” a képletünkre nem enyhül tőle, mert nem egy tárgy okozza. A qi valódi kezeléséhez qi szükséges; a testi betegségekhez testi gyógyszer; az érzelmi-szellemi zavarokhoz érzelmi-szellemi tisztaság; a jobb időminőséghez egy kedvezőbb alkalom; a rossz közeg javításához helyes térrendezés; a káros szokások leküzdéséhez megfelelő tevékenység (helyes szokás); stb. Természetesen ha a szobrocskák és bűvtárgyak kedvezőbb közeget vagy éberebb, tisztább tudatállapotot teremtenek, akkor használatuk előnyös. A lényeges kérdés: miben és hogyan segítenek?

Hasznos tud lenni a tanulásban, az összefüggések szemléltetésénél, a lényegiség megragadásánál egy-egy hagyományos elnevezés vagy találó képi ábrázolás, ugyanakkor gátat is vethet a valódi megértésnek, ha túlságosan is ragaszkodunk a névhez ill. képhez. Különösen igaz ez a hasonló ejtésű és/vagy írásjegyű, de eltérő jelentésű szavakat alkalmazó kínai nyelvre. Lásd például a yin és yang „ellentét” párjait, az állatjegyeket, az öt „elem” vagy akár a négypilléres képlet legalapvetőbb összetevőinek szakkifejezését: a hasonlatként említett fa képe megmaradt a nyugati fordításokban, téves elnevezést örökül hagyva

Már a XVIII-XIX. században élt 任铁樵 Ren TieQiao is felhívta a figyelmet az asszociatív gondolkodás hitelességet sértő, valóságtól elrugaszkodott gyakorlatára a 滴天髓 Dī Tiān Suǐ (Cseppek az Ég velejéből) c. műhöz írt széljegyzeteiben:

"Csalárd sorsfejtők dalokat költöttek, verseket írtak, tévútra vezető hasonlatokat, hogy voltaképpen a 甲 Jia fa az tetőgerenda, szelemen; a 乙 Yi fa az virág s gyümölcs; a 丙 Bing tekinthető a Napnak, a 丁 Ting pedig a lámpások fényének vagy gyertyalángnak; a 戊 Wu olyan, akár a vár(os)fal, a 己 Ji meg akár a mezők és szántóföldek; a 庚 Geng az a kemény fém, a 辛 Xin pedig olyan, mint az ékszer (igazgyöngyök s jádekövek); a 壬 Ren az folyó, folyam, a 癸 Gui az eső és harmat. Jellemző ez már jó ideje, tartja magát, nem lehet lerombolni – azonban a sorsfejtésben1 alkalmazni igazán nagy tévedés, esztelenség."

Megjegyzések:

A szövegben a 命 (mìng; az Ég Akarata, elrendelés, élet, sors, végzet) mellett először a 家 jiā (szakember, szakértő) kifejezés szerepel mint a sors vagy élet szakértőire való utalás; másodszor pedig mint a sorsfejtés szakmája 論命 lùnmìng összetétellel (論 lùn: elmond, taglal, fejteget, megvitat, méltat, megtárgyal; érvel; nézet, vélemény; elmélet, eszmerendszer; értekezés).


Boldog 2014-es évet mindenkinek!