Bejelentkezés
CUPP.HU

CUPP

horoszkóp

Info

CUPP.HU
/cikk/torokfajas_tuneteire__gyogyito_taplalkozasok

Torokfájás tüneteire - Gyógyító táplálkozások - Cupp - Cuppanj rá!

Cuppanj rá! Ki lesz az életem párja? Hogyan ismerjem meg önmagam?


Legújabb twittek

Keresés

cupplogo

102 ember nézi jelenleg
Ki lesz az életem párja? Hogyan kerüljek közelebb önmagamhoz?
Cuppanj rá!
Írd be a születési dátumodat
Tarot kártya
Diadalszekér, Bolond
2013. december 14.
Torokfájás tüneteire - Gyógyító táplálkozások
cikk kép Ugye nem kell bemutatnom a semmiből ránk törő, kellemetlen, kaparó érzésként, nehéz nyelésként, majd szúró, nyilalló fájdalomként jelentkező torokfájást. Lássuk milyen szelíd és természetes módszerek vethetők be a megszüntetése érdekében.
A torokfájás összességében egy tünete és kísérőjelensége lehet többféle felső légúti problémának: fertőzésnek, influenzának, mandulagyulladásnak, náthának, köhögésnek, láznak stb. A lázat vírusok és baktériumok is előidézhetik.

Sokan nem is gondolnák, hogy a táplálkozás is befolyásolhatja a torokfájást közvetett módon. Ha ugyanis nem viszünk be kellő mennyiségű nyomelemet és vitamint, akkor az immunrendszerünk nem tud rendeltetésszerűen működni. Ezért is kerülendő a túlzott mértékű szénhidrát-, illetve cukorbevitel. A sok sütemény és nassolni való eltelít, így már nem marad ingerenciánk a további, élettani szempontból értékes táplálékokra.

Az immunrendszerünk állapotát befolyásolja a stressz-szintünk is. Ha ugyanis sok energiát fordítunk a mindennapi problémákra, akkor legyengíthetjük magunkat, amely az idegrendszeren kívül az izomzat és a tápcsatorna állapotában is éreztetni fogja a hatását. Eleinte csak fáradtabbak, majd fáradékonyabbak, idővel pedig kimerültek leszünk. Nem éri meg.

A dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás és a droghasználat (a marihuána is ide tartozik) szintén nem kedvez a szervezetünk immunrendszerének. Könnyebben kaphatunk el légúti fertőzést, ha ezeket a szenvedélyeinket nem korlátozzuk.

Helyezzünk hangsúlyt a megelőzésre! Fogyasszunk nagyobb C-, D- és E-vitamintartalmú élelmiszereket.

C-vitamin található a citrusfélékben, a csipkebogyóban, a fejes káposztában, a brokkoliban, a kelkáposztában, a kiviben, a vizitormában és a petrezselyemben is, bár ez utóbbiból nem fogyasztunk egyszerre túl nagy mennyiséget.

D-vitamin található a búzacsírában, a hidegen sajtolt olajokban, a sörélesztőben, a zabpehelyben és a tengeri halakban.

E-vitamin található az avokádóban, a dióban, a brokkoliban, a gabonafélékben, a kelbimbóban, a mandulában (és a kemény héjú gyümölcsökben), a napraforgóban, az olívaolajban és a spenótban.

Ha már bekövetkezett a baj és megfájdult a torkunk, akkor a sötétzöld színű és a sárgaszínű gyümölcsöket és zöldségeket részesítsük előnyben.

Az A-vitamin egyik jótékony hatása, hogy védi a nyálkahártyákat. Főbb forrásai: a máj, a tojás és a tej, valamint a répa, a kelkáposzta, a spenót, a brokkoli, a paradicsom, az áfonya, a sárgadinnye, a sárgabarack a teljesség igénye nélkül.

A hagymára és a fokhagymára mindig számíthatunk a torokfájás esetén. A zúzott fokhagymát citromlével és olívaolajjal elkeverve alkalmazhatjuk. Rövid ideig tartsuk a szánkban és utána nyeljük le.

Szintén népi gyógymód a kevéske vízzel összekevert aprított fokhagyma és vöröshagyma, amelyhez egy kis mézet és citromlevet adhatunk.

A hagymatea szintén jól bevált régi recept.

A lereszelt gyömbér vagy a gyömbérpor vízzel elkeverve szintén gyulladáscsökkentő.

Szinte mindig beválik torokfájásra a méz akár önmagában, akár vízbe vagy tejbe keverve.

Ajánlott a zsályateával való gargarizálás. A zsályateát természetesen el is fogyaszthatjuk. (Zsályateát nem szabad gyerekeknek adni.) A zsályát kiegészíthetjük cickafarkkal és borsmentával is.

A torokfájás elmulasztására készíthetünk gyógyteákat csipkebogyóból (hidegen áztassuk), kamillából, levendulából és/vagy csalánból.

Az inhalálás sem hiányozhat a sorból. Erre sok gyógynövény alkalmas. A példa kedvéért a kakukkfű és kamilla igen elterjedt, illetve könnyen beszerezhető.

Fontos lehet a torokfájós szervezetnek a levegő megfelelő páratartalma is. Erről egy párásítóval vagy hasonló praktikával érdemes gondoskodni, hogy a levegő szárazsága ne irritálja a torkunkat.

Az aromaterápia keretében használhatjuk az eukaliptuszt, a fenyőt, a levendulát vagy a borsmentát. Aromalámpába vagy fürdővízbe cseppente kiváló hatás érhető el.

Sajnos, manapság már gondolnunk kell az antibiotikumok esetleges mellékhatásaira is. Ezért azt javasolják a szakértők, hogy az antibiotikum-kúra után fogyasszunk bio-joghurtot, mert az pótolni tudja a B-vitaminokat.

A fenti praktikák természetes és szelíd megoldásai lehetnek a torokfájásnak, de nem helyettesítik az szakorvosi tudást és ellátást.
Share
Elgondolkodtál már azon, hogy miért vannak sikeresebb, boldogabb emberek másoknál? Hogy lehet, mi az oka, hogy boldogabb párkapcsolatban élnek, több pénzt keresnek, egészségesebbek? Nos a kérdések megválaszolásához sok-sok cikket fogok folyamatosan megosztani veletek. Amennyiben személyesen szeretnél információkat kapni, úgy írj üzenetet részemre. Ha boldog akarsz...

Sajnos nem vagy belépve!

Amennyiben hozzá kívánsz szólni cikkeinkhez,
úgy lépj be vagy regisztrájl.

Aktuális 30. heti fontos csillagállás
Aktuális 30. heti fontos csillagállás
Nézzük mit tartogatnak a bolygóállások erre a hétre. Bölcsebbek, optimistábbak lehetünk? Esetleg romantikus randevúink is lehetnek?
Aktuális 29. heti fontos...
Aktuális 29. heti fontos...
Nézzük mit tartogatnak a bolygóállások erre a hétre. Jóság, segítőkészség, feltétel nélküli szeretet? Intuíciónk felerősödnek?
Mik is valójában a szellemek?
Mik is valójában a szellemek?
A legtöbb ember a társadalom parancsaira támaszkodva cselekszik – ahogyan azt a szüleitől, tanáraitól, a lelkipásztorától, a főnökétől tanulta, vagy amire a reklámok és a média tanították. Ezzel...
Amikor a szülőket a gyerekek...
Amikor a szülőket a gyerekek...
„Mit kéne tennem, amikor a gyermekeim neveletlenek?” Amennyiben egyetértünk az erő alkalmazásával, a fenyegetések és a büntetések nem szerencsés megközelítési módok, mivel ezek lerombolhatják a...
15 tény, amit a boldog/sikeres emberek...
15 tény, amit a boldog/sikeres emberek...
Mi a különbség a boldog és a boldogtalan emberek között? Természetesen teljesen nyilvánvalónak kéne lennie: a boldog emberek boldogok, míg a boldogtalanok nem boldogok, ugyebár? Nos, ez helyálló....
Indigó gyerekek 12 jellemvonása - Ön...
Indigó gyerekek 12 jellemvonása - Ön...
Az indigó gyerekek neve az ebben a generációban született új embertípust takarja. Mivel a korukon túlmutató, bámulatos intelligenciáról és intuíciós képességekről tesznek tanúbizonyságot, ezért ezek...